Večery otevřeného software

3. června 2018
Večery otevřeného software

V uplynulých měsících bylo možné se v několika městech Pardubického kraje zúčastnit akce s názvem Večer otevřeného software. Tato setkání pořádá Česká pirátská strana v rámci svých projektů participativního rozpočtování. Během večera se zájemci dozví stručnou historii svobodného i nesvobodného software, mohou si do svých počítačů nahrát operační systém LINUX a pro informace si mohou přijít i pokročilí uživatelé tohoto systému.

Otevřený software je počítačový software s otevřeným zdrojovým kódem. Otevřenost znamená jak technickou dostupnost kódu, tak i svobodnou licenci. Taková licence pak uživatele opravňuje software užívat, aniž by za to musel platit. Projekt je hrazen z participativního rozpočtu České pirátské strany. Jedná se o demokratický způsob vnitřního rozdělování peněz, kterým Piráti financují veřejně prospěšné dobrovolnické projekty. Projekt může připravit a přihlásit každý člen. O míře jejich financování poté rozhoduje celá členská základna. Večer otevřeného software vymyslel a přihlásil člen Pirátů ze Sedlíšťky Andrej Ramašeuski, který jím ve svém volném čase po kraji i provází. Záštitu nad tímto projektem převzal Mikuláš Ferjenčík, pirátský poslanec za Pardubický kraj.

Kromě operačního systému LINUX je k vidění i několik ukázek z oblasti embedded aplikací založených na platformách Arduino a Raspberry Pi. Jedná se o sběr různých veličin (teplota, vzdálenost, …) a přenos s využitím internetu věcí (IoT) na MQTT broker běžícím na Androidu mobilního telefonu. K vidění jsou i ukázky 3D tisku z materiálu PET a ABS. Večer otevřeného software putuje po celém Pardubickém kraji a příště může být i u vás v obci. Budeme rádi, když se nám ozvete, pokud byste chtěli, abychom za vámi s tímto projektem přijeli, a rádi byste nám pomohli u vás akci zorganizovat. Máte-li zájem, kontaktujte prosím koordinátora kraje Pavla Štěpánka nebo přímo organizátora Andreje Ramašeuskiho.

Budeme se těšit na příští setkání.

Další informace lze nalézt:

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře.