Proč Piráti nepodpořili prodej bytů v domě známém jako Jezevčík

24. dubna 2021
Proč Piráti nepodpořili prodej bytů v domě známém jako Jezevčík

Na jednání zastupitelstva města Česká Třebová dne 19. 4. 2021 byl projednán prodej bytů v domě známém jako Jezevčík. Součástí schváleného usnesení bylo také poskytnutí slevy ve výši 35 procent z odhadní ceny. Pirátští zastupitelé hlasovali proti tomuto návrhu a navrhli vlastní usnesení umožňující prodej za cenu určenou odhadem. Toto usnesení nebylo přijato.

Co nás k takovému kroku vedlo? Především to byly důvody slevy uvedené v přijatém usnesení. Byly celkem čtyři a ke všem máme výhrady:

Důvod 1: Jedná se o prodej bytů obsazených, ve velkém množství a krátkém čase.
Obsazenost bytu by měla vliv v případě, že by třetí osoba kupovala od města byt i s nájemníkem. Ve chvíli, kdy je kupujícím nájemník, je tento důvod nesmyslný, protože jej kupuje pro sebe. Velké množství bytů rovněž není argumentem, protože každý nájemník kupuje právě jen svůj byt. Navíc - pět měsíců rozhodně nepovažujeme za krátký čas pro prodej bytů.

Důvod 2: Založení právnické osoby nájemníků výrazně snižuje administrativní náklady na straně města. Městu rovněž nevzniknou náklady na odměnu zprostředkovatele.
Město nevyčíslilo předpokládanou úsporu administrativních nákladů. Náklady na poskytnutí slevy jsou podstatně vyšší než případná odměna pro zprostředkovatele.

Důvod 3: Probíhající pandemie
Není nám jasná souvislost mezi pandemií a poskytnutou slevou. Pandemie zřejmě ovlivnila život nájemníků, ostatně jako všechny ostatní občanů, ale jakou to má souvislost s poskytnutou slevou? A kdybychom souvislost připustili, jak byla konkrétní výše slevy určena? Samotný prodej se tak jako tak realizuje koncem roku, tedy v době, kdy stav pandemie se může od toho současného významně lišit.

Důvod 4: Požadavek na uhrazení kupní ceny do 15.12.2021
Požadavek úhrady částky více než měsíc po uzavření případných smluv je více než velkorysý. To ví každý, kdo někdy byt nebo dům kupoval. Pro nás tedy toto také nepředstavuje důvod ke slevě.

Proto tedy vnímáme toto zdůvodnění jako velmi obecné a nedostatečné vzhledem k výši slevy.

Určitě nemáme v úmyslu poškodit současné nájemníky, i když z reakcí některých z nich bylo zřejmé, že jakýkoli náš návrh vnímají jako útok proti sobě. I nyní opakujeme, že pokud bude sleva z ceny správně zdůvodněná, nebudeme ji rozporovat.

Byl zde zmíněn také technický stav, nedostatek investic do domu vzhledem k vybranému nájemnému a další argumenty. Ano, určitě se i s tímto tématem dá pracovat, možná i pokud byly podány žádosti o opravy domu, na které nebylo reagováno, bylo by dobré je předložit. Opět musíme říci, že chápeme nájemníky, ale jako zastupitelé musíme hájit zájmy všech obyvatel města.

I proto budeme nadále prosazovat, aby sleva z ceny bytů byla před prodejem řádně zdůvodněna. Chceme splnit funkci řádného hospodáře, který svěřený majetek obhospodařuje ku prospěchu města tak, jak jsme se k tomu zavázali před volbami.

Jsme Piráti. Držíme kurz.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře.