Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

22. září 2022
Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici.

Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

V zastupitelstvu chceme prosazovat vizi města nové generace, ve kterém může každý občan svůj život prožít svobodně a naplno. Klíčem k prosperitě naší společnosti je otevřenost, transparentnost, svoboda informací, kvalitní veřejné služby, využívání nových technologií a zapojení občanů do rozhodování. Piráti nabízí alternativu města bez korupce, politických trafik a klientelismu. Chceme, aby městský úřad nebyl byrokratickou překážkou, ale zprostředkovatelem zapojení občanů do veřejného dění ve městě, kde žijí. Budeme usilovat o to, aby Česká Třebová prosperovala a poskytovala svým občanům kvalitní podmínky pro život s ohledem na dlouhodobou udržitelnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.

Na naší kandidátní listině kandidují členové a příznivci Pirátů, kteří prošli procesem otevřených primárních voleb a zavázali se jako zastupitelé naplňovat schválený program Pirátů. Pokud dostaneme důvěru občanů, budeme se účastnit vyjednávání s cílem realizovat maximum bodů našeho volebního programu a převzít odpovědnost za rozhodování v našem městě. Chceme věcně spolupracovat se všemi stranami bez ohledu na koalici či opozici. Jsme připraveni i na roli kritické, ale konstruktivní opozice, pokud ve vedení města nebudeme mít příležitost dodržovat naše zásady a program.

Během voleb

● Lídr kandidátky může nezávazně komunikovat s ostatními stranami a komentovat náš postup pro média, a to v souladu s touto strategií.
● V den uzavření volebních místností bude volební štáb sledovat průběžné volební výsledky a informovat kandidáty, u nichž bude vysoká pravděpodobnost zvolení.

Bezprostředně po volbách

● Jakmile budou výsledky známy s dostatečnou jistotou, bude ustanoven tříčlenný vyjednávací tým (+ náhradník) takto:
Prvním členem a předsedou vyjednávacího týmu bude lídr kandidátky, který zároveň povede vyjednávací tým. Druhým členem vyjednávacího týmu bude zvolený zastupitel, který ve volbách získal nejvyšší počet preferenčních hlasů. V případě, že to bude lídr, pak další zvolený zastupitel v pořadí podle získaných preferenčních hlasů. Třetího člena a náhradníka zvolí nově zvolení zastupitelé, přičemž není podmínkou, aby se vybíralo z právě zvolených zastupitelů.

● Pokud někdo členství ve vyjednávacím týmu odmítne, bude vyjednávací tým doplněn stejným způsobem, jakým byl určen odmítající člen. Pokud odmítne lídr nebo počet zvolených kandidátů bude nedostatečný pro vytvoření vyjednávacího týmu s náhradníky, zvolí zbývající členy nově zvolení zastupitelé.

● Naším nominantem na starostu je lídr kandidátky.
● Vyjednávací tým na základě výsledků voleb prodiskutuje strategii jednání. Vlastní jednání o

koaliční spolupráci budou zahájena až po potvrzení výsledků voleb a ustanovení členů vyjednávacího štábu, a to vždy za účasti minimálně dvou členů vyjednávacího týmu.
● Vyjednávací tým je jediným orgánem Pirátů oprávněným vést jednání o koaliční spolupráci. Vyjednávací tým průběžně informuje zvolené zastupitele a místní předsednictvo o průběhu jednání. ● Předseda vyjednávacího týmu je jediný oprávněný vyjadřovat se k průběhu vyjednávání do médií a k veřejnosti. Ostatní členové vyjednávacího týmu, zastupitelé, kandidáti i členové strany se zdrží vyjádření pro média ohledně činnosti vyjednávacího týmu.

● Předseda vyjednávacího týmu je oprávněn k přípravným jednáním o setkání vyjednávacího týmu se zástupci potenciálních koaličních partnerů.

Účast v koalici

● Pokud budeme mít na základě výsledků voleb odpovídající mandát, jsme připraveni jednat o účasti v Radě s cílem prosadit maximum bodů z našeho programu.
● Ke koaliční spolupráci budeme přednostně hledat partnery, kteří ctí principy transparentnosti, participace občanů, potlačování klientelismu a předcházení konfliktům zájmů a také ty partnery, u kterých bude většinová shoda na našich programových bodech.

● Nepodpoříme Radu města, jejímž členem by byla osoba odsouzená za trestný čin spáchaný v souvislosti s výkonem veřejné funkce, nebo která by byla v dlouhodobém střetu zájmů.
● Nedovolíme hromadění veřejných funkcí na plný úvazek. V případě zvolení se zavazujeme vykonávat současně jen jednu uvolněnou volenou veřejnou funkci (poslanec, senátor, člen vlády, uvolněný zastupitel apod.) a vyhradit si potřebný čas na výkon dalších neuvolněných funkcí. Pokud dojde v některém z uvedených principů tohoto bodu k rozporu, je pirátský zastupitel povinen uspořádat své funkce do šesti měsíců tak, aby byly s tímto ustanovením v souladu. Stejný přístup budeme vyžadovat po koaličních partnerech a jeho dodržení je podmínkou účasti v koalici.

● Nominanty Pirátů do výborů a komisí určí zastupitelský klub po dohodě s PMS .
● Budeme prosazovat, aby žádná z koaličních stran neměla většinu v Radě .
● Vyjednaná koalice musí mít podmínky spolupráce sjednány ve formě písemné koaliční smlouvy, jejíž součástí bude programové prohlášení a mechanismy fungování koalice.
● Návrh koaliční smlouvy nebo jiné formy spolupráce, která mění nebo doplňuje volební program, a kterou vyjednávací tým vyjedná, předloží s podrobným zdůvodněním včetně známých personálií místnímu fóru ke schválení. Vyjednávací tým je povinen v průběhu jednání upozornit ostatní strany jednání na skutečnost, že dohodnutá koaliční smlouva podléhá schválení MF a do té doby není závazná.

● Pokud je návrh koaliční smlouvy s koaličním programem schválen místním fórem, má znění koaličního programu přednost před původním volebním programem v bodech, v nichž se tyto dva liší. Koaliční program nesmí být v přímém rozporu s původním volebním programem.

Podmínky konstruktivní opoziční práce

● Pokud nebudeme součástí koalice, chceme obsadit taková místa ve výborech, komisích a dozorčích radách organizací s účastí města, která nám umožní přístup k aktuálním informacím o fungování města tak, abychom mohli v co největší míře prosazovat náš program a měli možnost zasáhnout při podezření na pochybení nebo nekalosti při správě města.
● Naše opozice bude konstruktivní. Formou předkládání připomínek a návrhů, prací ve výborech a komisích, zveřejňováním informací a aktivizací občanské veřejnosti budeme usilovat o prosazování našeho programu.
● Demokraticky zvolenou Radu budeme respektovat a nebudeme se snažit za každou cenu vyvolat její odvolání, protože je pro nás důležitá stabilita města.
● Bez ohledu na rozložení mandátů jsme připraveni spolupracovat na prosazení našich programových priorit se všemi politickými stranami, které budou mít zastoupení v zastupitelstvu.

Pravidla zastupitelského klubu

● Zastupitelský klub Pirátů tvoří všichni zvolení zastupitelé z kandidátky České Pirátské strany. Každý pirátský zastupitel se řídí Všeobecným kodexem veřejného zastupitele, touto strategií a případně koaliční smlouvou. Klub usiluje o maximální možnou míru vnitřního konsenzu a jednotu navenek, tedy i při hlasování na zastupitelstvu.

● Klub schvaluje rozdělení funkcí a gescí uvnitř klubu podle odborné kompetence, volí a odvolává svého předsedu a případné místopředsedy.
● Klub nominuje pirátské zastupitele do pozice radních či starosty. Klub může své nominanty odvolat a ti se zavazují, že rozhodnutí klubu budou respektovat.

● Klub schválí způsob společného plánování priorit, projektového vedení, pravidelného vyhodnocení a zveřejňování dosahovaných výsledků zastupitelů a dalších funkcionářů a požadavky na předjednání návrhů v gesčních týmech.
● Nelze-li rozhodnout podle programu či jiných schválených dokumentů, bude klub nebo zástupce ve výboru či komisi konzultovat otázku s odbornými garanty Pirátské strany, nebo s místním sdružením. Stejně tak se tyto orgány mohou s konkrétní záležitostí obrátit na klub a ten je povinen s nimi věc projednat.

● Klub bude usilovat o co nejužší kontakt mezi klubem a stranou. Klub bude pravidelně informovat členskou základnu a krajské fórum o své činnosti a výsledcích.
● Zápisy z jednání klubu jsou členům a registrovaným příznivcům přístupné. Výjimku z této zásady lze uplatnit po většinovém hlasování v odůvodnitelných případech.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře.

Jak na finance a dotace v České Třebové

Jak na finance a dotace v České Třebové

Dotace a peníze. Magická formule, která zní téměř všude. Město je bohužel omezeno prostředky ze svého rozpočtu. Na další investice může dosáhnout pouze, pokud seženeme “další” peníze.