Povolební strategie Pirátů Česká Třebová

3. října 2018
Povolební strategie Pirátů Česká Třebová

Povolební strategie

Pro komunální volby 2018

  • Ve shodě s programem České Pirátské strany zastáváme liberální, demokratické postoje. Budeme rozhodně podporovat všechny kroky v souladu s moderním protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat program Pirátů, ať už v koalici nebo v opozici.
  • Ještě před volbami chceme v České Třebové informovat o tom, jak budeme po volbách postupovat. Naší hlavní prioritou je změna politické kultury a především prosazování transparence. Proto předkládáme jasnou a závaznou Povolební strategii Pirátů v České Třebové.
  • Pokud dostaneme důvěru občanů a získáme silné zastoupení, budeme se aktivně účastnit vyjednávání o složení Rady města s cílem prosadit co nejvíce našich priorit do programového prohlášení. Nelpíme na zisku placených funkcí. Jsme připraveni i na roli kritické, ale konstruktivní opozice.

Povolební strategie

  • V den ukončení voleb nepovedeme žádná vyjednávání s ostatními stranami.
  • Širší vyjednávací tým bude ustanoven na schůzce v neděli 7.10.2018 v 17 hodin ze zvolených zastupitelů a dalších členů kandidátky. Do té doby nebudeme komentovat naši taktiku, vydávat prohlášení a ani nebudeme jednat s ostatními subjekty.
  • První schůzky s dalšími zvolenými subjekty uskutečníme nejdříve v pondělí 8.10.2018.
  • Přímým vyjednáváním bude pověřen zvolený vyjednávací tým s tím, že vyjednávat budou vždy minimálně ve dvou. Vyjednané dohody budou podléhat schválení širšího vyjednávacího týmu, který bude také nominovat zástupce Pirátů do komisí Zastupitelstva města na základě odborné způsobilosti uchazečů.
  • Z principu nebudeme navrhovat do důležitých funkcí své rodinné příslušníky a partnery (pokud nejsou zvolenými členy Zastupitelstva města) a stejný postup budeme vyžadovat i u případných koaličních partnerů.
  • Případná koaliční smlouva nebo podpora menšinové Rady města podléhá schválení Krajského fóra České Pirátské strany..
  • Vyjednané dohody schvaluje vyjednávací tým kandidátky Pirátů, případní další zvolení kandidáti a členové krajského předsednictva České Pirátské strany. -Bez ohledu na rozložení mandátů jsme připraveni spolupracovat na prosazení programových priorit Pirátů se všemi politickými stranami, které budou mít zastoupení v Zastupitelstvu města.

Účast v Radě města.

  • Odmítáme koaliční spolupráci s KSČM. Za partnery k jednání dále nepovažujeme subjekty napojené na korupční a klientelistické prostředí, a ty, kteří podporují rasistické a xenofobní myšlenky.
  • U ostatních zvolených stran a hnutí budeme hledat programový průnik. Nepodpoříme Radu, ve které by zasedli lidé s více funkcemi ve veřejné sféře.
  • Zúčastníme se pouze takové koalice, která se zaváže ke splnění většiny z našich programových priorit, a do Programového prohlášení je zařadí.

Programové priority Pirátů v České Třebové

  1. V nejbližším možném termínu začít zveřejňovat anonymizované podklady pro jednání Zastupitelstva města v plném rozsahu.
  2. Zavést participativní rozpočty jako jednu z položek rozpočtu města.
  3. Zavést „Jednotný informační systém města,“ který kromě webové prezentace bude poskytovat i data otevřená a strojově čitelná.
  4. Území města bude rozvíjeno v duchu územních regulativů “krajinné zeleně” (pouze cesty pro pěší a cyklisty a drobné intervence). Bude zpracována studie za aktivní účasti občanů.
  5. Na webu města budou v přehledné webové aplikaci zveřejněny aktuální informace o všech připravovaných stavebních záměrech města a městských organizací, a o všech městu známých stavebních záměrech jiných subjektů. Tyto informace budou zveřejněny jako otevřená data.
  6. Koalice bude usilovat o rozvoj městského bytového fondu za účelem poskytování sociálního a startovacího bydlení a výhledově také dostupného nájemního bydlení.
  7. Budou vytvořeny standardy pro opatření na zadržování vody, a rozvoj zelené infrastruktury a vodních prvků v ulicích města.

Tolerance Rady města.

  • Pokud budeme stranou, bez jejíž podpory se neobejde menšinová koalice, zvážíme toleranci menšinové Rady výměnou za zohlednění programových priorit Pirátů v programu koalice.
  • Tolerance je podmíněna plněním dohodnutých závazků, otevřeností při vládnutí a průběžnou politickou i veřejnou diskusí k připravovaným záměrům. V žádném případě nebudeme tolerovat Radu s účastí KSČM .
  • Jsme toho názoru, že kontrolní funkce náleží opozici. Proto v případě naší účasti v Radě budeme požadovat pro opozici posty předsedů kontrolní a finanční komise Zastupitelstva. Pokud zůstaneme v opozici, budeme naopak nárokovat jednu z těchto funkcí pro našeho zastupitele, abychom měli přístup k aktuálním informacím a mohli zasáhnout při podezřelých aktivitách.
  • Zavazujeme se, že i jako opoziční strana budeme v plném rozsahu trvat na naplnění našich programových priorit uvedených výše.
Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře.