V České Třebové je největší sociálně vyloučená lokalita Pardubického kraje. Ta je jednoznačně stěžejním, i když ne jediným problémem, města v sociální oblasti. Na(ne)štěstí je tato oblast mimo město, a tak se pasivní a nesystematický přístup dlouho zdál jako možné řešení. Nedostatky však začínají být viditelnější ve chvíli, kdy se problémy přesouvají do centra města. Na ulici, zejména v lokalitách jako je terminál, ale i na dalších místech, se objevují nepřizpůsobiví občané, kvůli kterým se ostatní lidé přestávají (vcelku oprávněně) cítit bezpečně.

Upřímně nás sledování této situace trápí, a protože ze svých zkušeností víme,že lze tomuto nešvaru čelit, mrzí nás tak o to více fakt, že se mu tady nevěnuje
dostatečný čas a není vidět ani vůle ke změně či zmírnění situace. Naproti tomu se hledají důvody, proč to či ono nejde. Říkejme tomu nezájem? pohodlnost? nezodpovědnost? …

Hana Nádvorníková má přes 15 let zkušenosti v sociální oblasti napříč různými cílovými skupinami i profesemi - od terénního sociálního pracovníka pracujícího s nepřizpůsobivými občany, po metodika či veřejného opatrovníka. Mnozí ji znáte z dlouholeté práce v Domově pro seniory a víte, že byla strůjcem mnoha aktivit pro blaho občanů žijících v něm.

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře. Bohužel, zde se nám příliš nedaří.

Využijme kontaktů nasbíraných mimo naše město a započněme řešit sociální problematiku systematicky. Jak? Vzájemným setkáváním se zástupci neziskových organizací, městských i státních institucí a hledáním společné cesty k zajištění péče a bezpečí pro občany našeho města.

Chceme prosadit komunitní plánování sociálních služeb. Tento princip zjednodušeně znamená, že formou setkávání zástupců města, místních organizací poskytujících sociální služby a dalších subjektů je průběžně zjišťována potřebnost sociálních služeb v dané lokalitě. Následně jsou hledány způsoby a možnosti, jak zajistit poskytování a především financování těchto služeb. Poskytování služeb je koordinováno a jednotliví aktéři v maximální možné míře spolupracují. Tento přístup umožňuje zajištění potřebných sociálních služeb a zároveň efektivní použití vynaložených prostředků.

Chceme také prosadit funkční prevenci sociálně patologických jevů v našem městě.

Společně s Piráty se chceme podílet na bezpečnosti České Třebové a to zejména prevencí a zajištěním terénních sociálních programů, které pomohou minimalizovat rizikovost osob drogově závislých a osob zvyšující kriminalitu. Před těmito problémy se zde zavírají oči a nemluví se o nich otevřeně. Přitom je to zcela zásadní pro bezpečí a příjemný život nás všech, nejdůležitější pocit potřebný k životu pro nás i naše děti. Chceme změnu. Bavme se otevřeně.

Naše hlavní témata:

podporovat vznik sociálně aktivizační služby pro (SAS) rodiny s dětmi. Přístupnost této služby je prvním krokem k tomu, aby se pohnuly ledy. Potřebná je dobrá dostupnost také dalších poradenských a sociálních služeb.

• podporovat systematickou spolupráci všech zúčastněných organizací (školy, městské organizace, praktičtí lékaři, DDM, neziskovky, Policie ČR, Městská Policie) a koneckonců i aktivních občanů na zlepšení situace. Obvyklý argument, že „to nejde“, při srovnání s okolními městy neobstojí. Když se chce, tak to jde.
  • V oblastí cílové skupiny seniorů a zdravotně indisponovaných občanů chceme podporovat terénní, ambulantní, zdravotní péči (např. u pečovatelské služby-rozšířením dostupnosti), paliativní péči a to vše v přirozeném prostředí klienta s významným zapojením celé rodiny s uzpůsobení k jejich možnostem a individualitám.

Nechceme další období sledovat nečinně, jak nám komunitní život upadá, a poslouchat výmluvy, proč to či ono nejde. Osud našeho města nám není lhostejný a ve volbách máme šanci postavit se aktivně čelem a věci pohnout kupředu, nejen za zády "brblat".

Jak na finance a dotace v České Třebové

Dotace a peníze. Magická formule, která zní téměř všude. Město je bohužel omezeno prostředky ze svého rozpočtu. Na další investice může dosáhnout pouze, pokud seženeme “další” peníze.