Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

V České Třebové je největší sociálně vyloučená lokalita Pardubického kraje. Ta je jednoznačně stěžejním, i když ne jediným problémem, města v sociální oblasti. Na(ne)štěstí je tato oblast mimo město, a tak se pasivní a nesystematický přístup dlouho zdál jako možné řešení. Nedostatky však začínají být viditelnější ve chvíli, kdy se problémy přesouvají do centra města. Na ulici, zejména v lokalitách jako je terminál, ale i na dalších místech, se objevují nepřizpůsobiví občané, kvůli kterým se ostatní lidé přestávají (vcelku oprávněně) cítit bezpečně.

Upřímně nás sledování této situace trápí, a protože ze svých zkušeností víme,že lze tomuto nešvaru čelit, mrzí nás tak o to více fakt, že se mu tady nevěnuje
dostatečný čas a není vidět ani vůle ke změně či zmírnění situace. Naproti tomu se hledají důvody, proč to či ono nejde. Říkejme tomu nezájem? pohodlnost? nezodpovědnost? …

Hana Nádvorníková má přes 15 let zkušenosti v sociální oblasti napříč různými cílovými skupinami i profesemi - od terénního sociálního pracovníka pracujícího s nepřizpůsobivými občany, po metodika či veřejného opatrovníka. Mnozí ji znáte z dlouholeté práce v Domově pro seniory a víte, že byla strůjcem mnoha aktivit pro blaho občanů žijících v něm.

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře. Bohužel, zde se nám příliš nedaří. 

Využijme kontaktů nasbíraných mimo naše město a započněme řešit sociální problematiku systematicky. Jak? Vzájemným setkáváním se zástupci neziskových organizací, městských i státních institucí a hledáním společné cesty k zajištění péče a bezpečí pro občany našeho města.

Chceme prosadit komunitní plánování sociálních služeb. Tento princip zjednodušeně znamená, že formou setkávání zástupců města, místních organizací poskytujících sociální služby a dalších subjektů je průběžně zjišťována potřebnost sociálních služeb v dané lokalitě. Následně jsou hledány způsoby a možnosti, jak zajistit poskytování a především financování těchto služeb. Poskytování služeb je koordinováno a jednotliví aktéři v maximální možné míře spolupracují. Tento přístup umožňuje zajištění potřebných sociálních služeb a zároveň efektivní použití vynaložených prostředků.

Chceme také prosadit funkční prevenci sociálně patologických jevů v našem městě.

Společně s Piráty se chceme podílet na bezpečnosti České Třebové a to zejména prevencí a zajištěním terénních sociálních programů, které pomohou minimalizovat rizikovost osob drogově závislých a osob zvyšující kriminalitu. Před těmito problémy se zde zavírají oči a nemluví se o nich otevřeně. Přitom je to zcela zásadní pro bezpečí a příjemný život nás všech, nejdůležitější pocit potřebný k životu pro nás i naše děti. Chceme změnu. Bavme se otevřeně.

Naše hlavní témata:

podporovat vznik sociálně aktivizační služby pro (SAS) rodiny s dětmi. Přístupnost této služby je prvním krokem k tomu, aby se pohnuly ledy. Potřebná je dobrá dostupnost také dalších poradenských a sociálních služeb.

  • podporovat systematickou spolupráci všech zúčastněných organizací (školy, městské organizace, praktičtí lékaři, DDM, neziskovky, Policie ČR, Městská Policie) a koneckonců i aktivních občanů na zlepšení situace. Obvyklý argument, že „to nejde“, při srovnání s okolními městy neobstojí. Když se chce, tak to jde.
  • V oblastí cílové skupiny seniorů a zdravotně indisponovaných občanů chceme podporovat terénní, ambulantní, zdravotní péči (např. u pečovatelské služby-rozšířením dostupnosti), paliativní péči a to vše v přirozeném prostředí klienta s významným zapojením celé rodiny s uzpůsobení k jejich možnostem a individualitám.

Nechceme další období sledovat nečinně, jak nám komunitní život upadá, a poslouchat výmluvy, proč to či ono nejde. Osud našeho města nám není lhostejný a ve volbách máme šanci postavit se aktivně čelem a věci pohnout kupředu, nejen za zády "brblat".

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

Jak na finance a dotace v České Třebové

Jak na finance a dotace v České Třebové

Dotace a peníze. Magická formule, která zní téměř všude. Město je bohužel omezeno prostředky ze svého rozpočtu. Na další investice může dosáhnout pouze, pokud seženeme “další” peníze.