Pirátský návrh na úpravu Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu byl odmítnut

14. února 2021
Pirátský návrh na úpravu Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu byl odmítnut

S politováním a zklamáním jsme v prosinci přijali zprávu o neschválení našeho návrhu na úpravu Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (dále jen Směrnice) Radou města. Byl tak částečně završen proces, který započal již v roce 2019, a my se s Vámi nyní chceme podělit o komentář. Nahlédněme společně pod pokličku místní politiky, kterou v předvolebním období popisovaly některé subjekty jako politiku, v níž se nerozlišuje koalice nebo opozice. Politiku, v níž všichni spolupracují a jde jim o dobro obyvatel. Posuďte sami, nakolik se tato předvolební rétorika shoduje s naší zkušeností.

V létě 2019 jsme se rozhodli podívat na veřejné zakázky města a způsob jejich přidělování. Z veřejně dostupných zdrojů jsme zpracovali analýzu a identifikovali několik témat, která podle našeho názoru stála za pozornost. Navrhovali jsme:

  • Zvážit zřízení veřejně přístupné evidence uzavřených zakázek, smluv a objednávek zadávaných na základě Směrnice.

  • Zpracovat oficiální analýzu veřejných zakázek s cílem poskytnout relevantní podklad pro optimalizaci Směrnice.

  • U zakázek nad 300.000,- Kč zvážit úpravu kategorizace zakázek a rozšířit počty oslovovaných dodavatelů s cílem zajistit výhodnější podmínky pro Město.

  • U zakázek do 300.000,- Kč zvážit revizi současné hranice pro přímé zadávání zakázek s cílem dosáhnout soutěží výhodnější podmínky pro Město.

Analýzu jsme předali vedení města, které následně svolalo setkání zástupců stran. Na setkání došlo k většinové shodě (měřeno počtem zastupitelů podporujících změny) na hlavních úpravách Směrnice. Z jednání rovněž vyplynuly další náměty, týkající se zveřejňování výsledků veřejných zakázek, aplikace stejných pravidel pro městské společnosti, včasného zahájení projektových příprav apod.

Rozešli jsme se s příslibem vedení města, že návrhy budou projednány v radniční koalici a výstupy poslouží pro přípravu rozhodnutí Rady a Zastupitelstva města. Bohužel, nic z toho se po řadě měsíců nestalo. Proto jsme závěry, týkající se veřejných zakázek, zpracovali do návrhu upravené Směrnice a usilovali o projednání v Radě, neboť jsme chtěli reálně naplnit naši představu konstruktivní opozice. Po opakovaném odkládání projednání v Radě města jsme se dočkali až v prosinci 2020, kdy byla upravená Směrnice Radou odmítnuta.

Pro dokreslení souvislostí si dovolíme připomenout, že jsme opoziční stranou a předložením Radě jsme učinili vstřícný krok, který měl vyústit v širokou shodu a následnou podporu zastupitelů napříč stranami. Nezapomínejme, že úpravy Směrnice ctily kompromis, dosažený na společném jednání zástupců stran, přičemž jsme byli připraveni diskutovat o případných změnách parametrů.

Jako Piráti jsme za tuto zkušenost vděčni. Alespoň jsme si vyzkoušeli, jakou může mít deklarovaná spolupráce skutečnou podobu a co je tím vlastně myšleno. Nevzdáváme to a upravenou Směrnici předložíme na jednání zastupitelstva.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře.