Nasměrujeme Českou Třebovou k energetickým úsporám

Nasměrujeme Českou Třebovou k energetickým úsporám

článek napsali Jiří Ducháček a Zbyněk Ruda


Zákon o hospodaření energií mimo jiné ukládá krajům a statutárním městům povinnost zpracovat územní energetickou koncepci. Ano, nejsme ani kraj, ani statutární město, ale pojďme věcem naproti.

Udělejme si podobný koncept. Jde o strategický dokument, který by hodnotil veškeré energetické procesy ve městě jak na straně zdrojů, tak na straně spotřeby energie. Obvykle obsahuje vyhodnocení vývoje poptávky po teple a energii ve městě, vyhodnocení alternativních možností jejich pokrytí, legislativních možností podnikání v oblasti komunální energetiky a po dohodě s městem formuluje priority komunální energetiky a stanovení variant jejího budoucího vývoje. Vhodně zpracovaná koncepce tak může být dobrým základem pro správná budoucí rozhodnutí v oblasti energetiky, výroby tepla, či spotřeby energie.

Např: Střechy domu jsou nevyužitým prostorem, ze kterého pouze odtéká voda, a většinou mají barvu způsobující zbytečné zahřívání. Proč toho tedy nevyužít a neumístit na střechy FVE panely, které budou během dne vyrábět elektrickou energii?

Toto je jeden z možných způsobů, jak střechy domů efektivně využít. Rozhodně to dává větší smysl než fotovoltaika na úrodné louce. V majetku města jsou budovy, ve kterých je provoz především během dne, kdy slunce svítí, a není tak nutno příliš řešit ukládání energie v bateriích. Další možností je solární ohřev teplé vody. Proto chceme realizovat i s pomocí dotačních titulů co nejvíce instalací FVE a jiných alternativních zdrojů v místech kde to má smysl. Dále potřebujeme zajistit výměnu veřejného osvětlení z desítky let starých svítidel na úspornější LED svítidla. Při současných cenách energií jsou optimalizace spotřeby a úsporná opatření tou hlavní cestou jak ušetřit značné peníze z rozpočtu.

Obdobně je tomu i u stávajících sportovních areálů, jako je zimní stadion nebo areál Peklák. Zde můžeme využít i tzv. metodu EPC (Energy Performance Conracting). Na základě této metody poskytovatel energetických služeb nabízí na klíč komplexní služby s cílem snížit spotřebu energie v objektu zákazníka. Principem je, že firma zjistí a provede snížení spotřeby energie v daném objektu při zachování služeb, které tato energie poskytuje. Finanční zdroje potřebné na úhradu projektu přitom přinese samotný projekt, protože zákazník použije na splátky budoucí dosažené úspory energie.

Pokud jde o náhrady světelných zdrojů , tak náhrada sodíkové výbojky o příkonu 250 W se provádí LED řešením se spotřebou minimálně o 2/3 nižší. Ano, nelze vyměnit vše najednou, ale můžeme alespoň začít s výměnami a dokončit je v horizontu několika málo let. Ať chceme nebo ne, musíme najít řešení vedoucí k úsporám energií a financí.

Není to jen o technologiích, ale také určité kázni. Chovat se i ve veřejných budovách v tom nejlepším slova smyslu “jako doma”. Nenechávat zbytečně otevřená okna, zhasínat a podobně. Ano, zdá se to být samozřejmé, ale bohužel mnohdy tomu tak není. I drobné úspory v celkovém součtu mohou přinést peníze, které můžeme zpětně investovat.

Podobná věc se týká projektů na využití odpadů. (například - výroba bioplynu, mikrospalovna ). I zde bychom měli zvážit, zda by se městu některé z těchto technologií nevyplatily.

Snížením plateb za energie může město nebo obec uvolnit prostředky pro jiné účely (sociální sféra, veřejná doprava, zdravotnictví), na které nyní již často nezbývají finanční prostředky.

Česká Třebová je naše město, pojďme spolupracovat a rozumně ušetřené peníze investovat do jeho rozvoje. Chceme přece všichni, aby se nám a našim dětem zde žilo co nejlépe.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře.