Kam směřuje nájemné bydlení v České Třebové ?

24. dubna 2020
Kam směřuje nájemné bydlení v České Třebové ?

Vážení spoluobčané,

již několik týdnů rezonuje veřejným prostorem téma epidemie koronaviru. Nechceme žádným způsobem zlehčovat závažnost situace, ale zároveň si myslíme, že není možné dlouhodobě opomíjet jiné oblasti života našeho města. V jednom z předchozích příspěvků jsme se vyjádřili k plánované privatizaci části bytového fondu a uvedli jsme, že se tím otevřely další otázky. Nyní Vám chceme zmiňované otázky představit a téma uzavřít.

První otázka je spojená s rolí společnosti TEZA, která spravuje městský bytový fond. Na loňských setkáních s občany zazněly dotazy týkající se způsobu nakládání s vybraným nájemným. Reakce jednatele TEZY by se dala volně parafrázovat tak, že vybrané nájemné bylo částečně používáno "na vylepšení městského rozpočtu". Naším cílem není zjišťovat, v jakých letech a v jakém rozsahu se tak dělo. Pro nás je důležité odmítnout podobný způsob hospodaření s vybraným nájemným.

Jsme přesvědčeni, že vlastník nemovitostí by se měl chovat jako řádný hospodář. Nájemní bydlení v městských objektech nemá primárně sloužit k vytváření zisku ani k vylepšování městského rozpočtu. Vybraný nájem by měl být, po odečtení přiměřených nákladů, zpětně investován do objektů, z nichž vzešel. Jen tak lze zaručit, že stav nemovitostí se nebude v budoucnu zhoršovat. Jen tak lze zajistit vyvážený vztah.   Druhá otázka, která s privatizací souvisí, je neméně důležitá a týká se budoucnosti nájemního bydlení. Privatizací objektů Jezevčík a Čtverec dojde k významnému zmenšení městského bytového fondu. Je zcela na místě zamyslet se nad tím, jakou strategii bude v oblasti nájemního bydlení město uplatňovat a jakou cestou se vydá. Je lhostejné, zda to označíme za strategii, za vizi či plán. Jisté ale je, že „něco takového“ potřebujeme. Veďme veřejnou debatu o vhodných lokalitách pro novou výstavbu v intencích připravovaného nového územního plánu.

Zajímejme se o dotační programy a hledejme vhodnou formu jejichvyužití pro naše záměry.

Proveďme průzkum mezi obyvateli, získejme rámcový přehled ojejich očekáváních v oblasti bydlení. Na základě zjištěných informací uvažujme nad různými formami a možnostmi výstavby nového bydlení.

Rozhlédněme se po blízkých městech v okolí, poučme se z jejich zkušeností.A až tak učiníme, budeme jistě stát před otázkou, kde na to vzít.

Proto o tomto tématu píšeme právě v souvislosti s privatizací Čtverce a Jezevčíka. Naším záměrem je využít získané finance z privatizace na podporu vzniku dalšího bydlení. Je otázkou debaty a průzkumu, jaký zvolit poměr mezi podporou nájemního bydlení, zasíťováním pozemků pro soukromou výstavbu nebo třeba podporou nových bytových družstev. Každopádně jsme si jistí tím, že chceme výnosy privatizace použít pro budoucnost města a jeho obyvatel. Rozvoj bydlení je podle nás krokem správným směrem.

Využijme mimořádný příjem pro mimořádný rozvoj.   Jsme Piráti. Myslíme na budoucnost.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Povolební strategie pro volby do zastupitelstva města Česká Třebová 2022

Česká Pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat náš program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Tato strategie je veřejným závazkem kandidátů vůči členům a voličům. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách postupovat a pracovat.

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Pomáhat budeme cíleně a efektivně

Sociální politika a sociální práce v sobě nesou zejména ochotu pracovat a naslouchat lidem v místě jejich bydliště. Stejně tak práce se seniory vyžaduje pochopení a umožnění zajistit jim co nejdelší možný život tam, kde jim je dobře.